Vanavond eten wij heerlijk genoten van butter chicken, de challenge van vandaag! Een leuk weetje over dit gerecht. Butter Chicken ontstond namelijk per ongeluk in de jaren 1950 in India. Er was in een restaurant in India ooit wat kip over die te droog was geworden. En in plaats van het weg te gooien, mengde de kok de kip met een romige saus van boter, tomaten en kruiden. Het resultaat was zo lekker dat het gerecht al snel populair werd. Butter Chicken werd een hit, niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat het perfect werd gecombineerd met rijst of naanbrood. Het werd een icoon van de Indiase keuken!
Er gaan een heleboel heerlijke kruiden in en met deze kruidenpotjes heb je in 1 oogopslag een totale overzicht van alle kruiden. Dat maakt het koken zo fijn en gemakkelijk!
De butter chicken kun je serveren met rijst gemaakt van groenten of dit koolhydraatarme naanbrood. Groenterijst maak je eenvoudig in een handomdraai met deze trommelrasp.
Klik hier voor meer kip recepten!
Bekijk mijn kookboeken hier voor meer exclusieve recepten! (de boeken 2 t/m 7 zijn tijdelijk in afgeprijsd!)
Print
Butter chicken
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Porties: 4 porties
- Aantal koolhydraten: 8 g khd per portie
Ingrediënten
Marinade:
- 500 g kippendijen in stukjes
- 150g volle yoghurt
- 1 stukje verse gember gerasp
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 el citroensap
- 1 el kerrie masala
- 1 tl kurkuma
- 1 tl chilipoeder
- snufje zout
Saus:
- 35 g roomboter
- 50 g uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 stuk gember (ongeveer 2 cm, geraspt)
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 el kerrie masala
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 120 ml kokosroom
- snufje zout en peper
- Verse koriander (voor garnering)
Bereidingswijze
Kip marineren:
Meng de yoghurt, gember, knoflook, citroensap, kerrie masala, kurkuma, chili poeder en zout.
Voeg de kipstukjes toe en meng goed, zodat de kip goed bedekt is met de marinade.
Laat de kip minimaal 30 minuten marineren of een paar uur (of een nacht) in de koelkast.
Kip bereiden:
Verwarm een beetje olie of boter in de pan.
Bak de gemarineerde kipstukjes totdat ze aan de buitenkant mooi bruin en gaar zijn.
Haal de kip uit de pan en zet het apart.
Saus:
Voeg in dezelfde pan de boter toe en laat het smelten.
Voeg de gesneden ui toe en bak het totdat de kip goudbruin en zacht is.
Voeg de knoflook en gember toe en bak nog een minuutje.
Voeg de tomatenblokjes (of gepureerde tomaten) toe, samen met de kerrie masala, korianderpoeder, komijnpoeder, chili poeder en een beetje zout.
Laat het geheel op middelhoog vuur koken totdat de saus iets dikker wordt.
Voeg de room toe en meng goed. Laat de saus zachtjes koken totdat deze mooi romig is.
Voeg de gebakken kip toe aan de saus en roer goed door.
Laat het geheel nog 5-10 minuten op laag vuur sudderen zodat de smaken zich goed mengen.
Garneer de butter chicken met verse koriander.
Notities
Serveer de butter chicken met rijst gemaakt van groenten of dit koolhydraatarme naanbrood.
Sleutelwoorden: butter chicken, Indiaas, kip, avondeten, curry, koolhydraatarm,