Na aanleiding van deze legendarische Terschellinger Pondkoek (ze zijn zo waanzinnig lekker!!!) kwam het verzoekje voor Flakkeese Kruukplaetjes! Het zijn koekjes die met de pan worden gebakken. Vroeger hadden veel mensen namelijk geen oven dus werden de koekjes op een laag pitje gebakken. Het heeft iets nostalgisch en de geur die vrijkomt tijdens het bakken is al een feestje an sich!
De koekjes behoren niet hard of krokant te zijn, maar zacht met een lichte bite. Ik moet zeggen dat het uitstekend is gelukt! Het deeg is in vergelijking met deeg van bloem natuurlijk wat minder stevig, dus het vergt een beetje voorzichtigheid, maar naast dat zijn ze qua moeilijkheidsgraad prima te maken! Het deeg is wat plakkerig dus helpt het om je handen nat te maken als je de bolletjes maakt. Ze zijn zeer zeker de moeite waard om te maken want ze smaken verrukkelijk!
De Flakkeese Kruukplaetjes hebben iets weg van deze koolhydraatarme ijzerkoekjes. Die zijn ook zeker een aanrader om te maken! Klik hier voor meer koekjes recepten.
Bekijk mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten.
Wisten jullie dat de boek 6 & 7 tijdelijk voor €15,- zijn afgeprijsd! (klik hier een neem gauw een kijkje)

Flakkeese Kruukplaetjes
- Bereidingstijd: 25 minuten
- Porties: 15 koekjes
- Aantal koolhydraten: 0,5 g khd per koekje
Ingrediënten
- 55 g gesmolten roomboter
- 125 g amandelmeel (klik)
- 5 g eiwitpoeder (klik hier)
- 35 g stroopvervanger (klik hier)
- 50 g bruine suikervervanger (klik)
- 1 ei
- 1 tl vanille-extract (klik)
- optioneel: kaneel, koekkruiden
- 1/2 tl xanthaangom (klik hier)
- 2 tl wijnsteenbakpoeder (klik)
- snufje zout
Bereidingswijze
Meng alle ingredienten tot een stevig beslag en laat het even rusten.
Verwarm een pannetje op middelmatig vuur, niet te hoog.
Maak ondertussen 15 bolletjes en leg de bolletjes in de pan.
Druk de bolletjes plat zodat je platte koekjes krijgt.
Kijk na ongeveer 5 minuten of de onderkant goudbruin is gebakken en draai ze dan voorzichtig om.
Herhaal dit bij alle koekjes en laat de koekjes vervolgens afkoelen.
Sleutelwoorden: koolhydraatarm, lowcarb, koekjes, pan, cake, keto, glutenvrij, Flakkeese, Kruukplaetjes,