Deze frangipane is helemaal koolhydraatarm, glutenvrij en suikervrij en is minstens zo lekker! Hij is heerlijk romig en vol van smaak. Oorspronkelijk wordt het gemaakt van gemalen amandelen, boter, suiker en eieren. Het is een Frans feestelijk gebakje en de naam Frangipane komt waarschijnlijk van een Italiaanse edelman, Marquis Muzio Frangipani, die in de 16e eeuw parfum ontwikkelde dat naar amandelen rook. Later begon men gebak met amandelvulling naar hem te vernoemen. Leuk weetje toch?
De Frangipane heb ik gemaakt met een heerlijke bodem, gevuld met een beetje jam met daarbovenop de frangipane, een zachte, amandelrijke volle vulling met daarbovenop weer amandelschaafsel voor een lekkere crunchy bite. Heerlijk om van te genieten bij een kop koffie of thee!
Ik heb deze vierkante springvorm gebuikt.
Klik hier voor meer gebak recepten.
Bekijk mijn kookboeken hier voor meer exclusieve recepten! (Boek 6 & 7 zijn nog even als combi deal afgeprijsd!)
Print
Frangipane
- Bereidingstijd: 70 minuten
- Porties: 12 stukjes
- Aantal koolhydraten: 2 g khd per stuk
Ingrediënten
Bodem:
- 200 g amandelmeel (webshop)
- 30 g bruine suikervervanger (webshop)
- 30 g gesmolten roomboter
- 1/4 tl xanthaangom (webshop)
- snufje zout
- 2 tl koekkruiden (webshop)
- 1 ei
Vulling:
Bovenste laag:
- 150 g amandelmeel (webshop)
- 100 g gesmolten roomboter
- 75 g bruine suikervervanger (webshop)
- 1 ei
- 1/2 tl amandel-extract (webshop)
- amandelschaafsel
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 160c.
Bekleed de springvorm met bakpapier.
Meng de ingredienten van de bodem tot een deeg, verdeel het over de springvorm en druk het aan.
Bak de bodem 15 minuten in de oven.
Smeer de jam over de bodem.
Meng de ingredienten voor de bovenste laag (behalve de schaafsel), verkruimel het grof over de jam en strooi de amandelschaafsel erover.
Bak de frangipane 45 minuten goudbruin in de oven.
Laat het volledig afkoelen voordat je het aansnijd.
Sleutelwoorden: frangipane, gebak, taart, glutenvrij, suikervrij, abrikozen, amandel, taart,