Afgelopen weekend hebben wij kaasfondue gegeten. Iets waar ik al heel lang trek en heel veel zin in had! Tom kan ik er gelukkig ook altijd blij mee maken dus we waren helemaal enthousiast! Kaasfondue maken is makkelijk dan je denkt, met de juiste ingrediënten en kennis. Ik las in de Facebook groep dat sommige mensen het lastig vonden omdat de kaas dan een grote homp kauwgom werd of de kaas zich scheidde van de rest, alles behalve romige egaal gesmolten kaas. Ik hoop wat tips te kunnen geven voor een heerlijke kaasfondue waar je in gezelschap, met kerst, andere feestelijke gelegenheid of gewoon lekker zelf intens van kan genieten!
Wat leuk is aan fondue, is dat het niet alleen vrij eenvoudig te maken is, maar je het ook helemaal naar jouw smaak kunt maken door verschillende soorten kaas te gebruiken. Ik heb een kant en klaar zak gehaald die je bij de kaasboer kunt halen, maar je zou ook zelf je kaas kunnen raspen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld Goudse, gruyère of emmentaler kaas voor gebruiken. En de bijgerechtjes kan van alles zijn! Onze favorieten zijn augurkjes, zilveruitjes, parmaham, witlof, broccoli, champignons en paprika. Alleen de broccoli kook ik beetgaar, de rest serveer ik rauw. Ennnnnnn die te vergeten, brood! Brood vinden wij eigenlijk toch echt wel een kaasfondue compleet maken. Ik heb daarom gekozen voor deze afbakbroodjes (klik) uit mijn winkeltje. Ongelooflijk lekker en helemaal koolhydraatarm en kaasfondue Proof!

Mijn gouden tips voor een geslaagde kaasfondue!
De truc om je kaasfondue niet te laten floppen omdat het bijvoorbeeld gaat klonteren, of de kaas scheid zich van de rest, of het wordt een grote kauwgombal, is om de fondue in balans te houden of brengen.
Zorg ervoor dat je 1 tl xanthaangom (de keto-maïzena) mengt door het kaasmengsel. Xanthaangom is een belangrijke bindmiddel voorkomt dat de kaas in je saus gaat scheiden. De kleine hoeveelheid citroensap in het recept stabiliseert de saus ook, dus zorg ervoor dat je die niet vergeet. Wij gebruiken een fondue pannetje met 4 waxinelichtjes eronder. Het is belangrijk dat de wijn goed heet is en borrelt voordat je de kaas beetje bij beetje toevoegt. Als het niet warm genoeg is kan de kaas ook niet goed blenden.
Kaasfondue is dus helemaal niet moeilijk als je maar weet wat de belangrijke ingrediënten zijn. En dat is dus het binden door middel van xanthaangom en het stabiliseren met behulp van citroensap.
Tijdens het smelten en roeren van de kaas kun je aan de slag met je favoriete bijgerechtjes! Hieronder in het recept heb ik een aantal suggesties gegeven. Heel veel plezier met het maken van jouw kaasfondue en geniet er lekker!! Heb of ga je ook kaasfondue maken? Laat het mij dan gezellig weten in de Facebook groep!
Bekijk mijn kookboeken hier voor meer exclusieve recepten! (Boeken 2 & 7 staan tijdelijk in de aanbieding! )
Print
Kaasfondue
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Porties: 3 personen
- Aantal koolhydraten: Afhankelijk van je gekozen bijgerechten
Ingrediënten
- 300 g geraspte kaasfondue kaas (Bij een kaasboer of zelf raspen van gruyère, emmentaler, Goudse- of boerenkaas)
- 1 knoflook teentje
- 2 tl citroensap
- 1 kopjes droge witte wijn
- 1 tl xanthaangom (klik)
Suggesties voor bijgerechten:
- koolhydraatarm afbakbrood (klik)
- Parmaham
- augurkjes
- zilveruitjes
- broccoli
- witlof
- champignons
- paprika
- bloemkool
Bereidingswijze
Rasp de kaas en strooi de xanthaangom erover om te coaten en zet het apart.
Wrijf het teentje knoflook over de binnenkant van de fonduepan.
Verhit de wijn en het citroensap op een medium-laag vuur in de fonduepan.
Voeg dan langzaam kleine handvol kaas toe zodra de wijn begint te borrelen en roer de kaas erdoor tot alles is opgenomen en het mengsel glad en romig is.
Herhaal dit totdat alle kaas mooi is gesmolten.
Serveer de kaasfondue met je favoriete bijgerechtjes.
Sleutelwoorden: kaas, fondue, kaasfondue, Zwitsers, koolhydraatarm, keto, low carb, kerst,
Deel, Tag en win!
Deel gezellig je gemaakte recepten uit de kookboeken of website in de Facebookgroep en/of op Instagram en maak elke maand kans op een giftcard ter waarde van €50,- te besteden bij www.oanhswinkeltje.nl
Vergeet mij niet te taggen zodat ik je niet kan missen!
Helaas zie ik geen recept van de kaasfondue
Ohh dat is gek! Hij staat gewoon online hoor 🙂 https://www.oanhskitchen.nl/kaasfondue/