Voor de challenge heb ik een stol gebakken met het oog op de feestdagen! Kerst is toch niet helemaal compleet zonder stol op tafel.. Heerlijk op de ontbijt of brunch tafel en lekker als tussendoortje.
De stol heb ik gevuld met deze koolhydraatarme marsepein, maar je kunt er ook voor kiezen om spijs te maken. Vinden jullie het ook altijd lekker om de marsepein of spijs over je plakje stol te smeren? Ik heb de stol gemaakt met rozijnen (koolhydraatbeperkt) maar als je een koolhydraatarme stol wilt kun je de rozijnen vervangen met bijvoorbeeld diepvries of vers fruit.
Klik hier voor meer kerst recepten!
Bekijk mijn kookboeken hier voor meer exclusieve recepten! (de boeken staan nog tijdelijk in de aanbieding!)
PrintStol
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Porties: 10 plakjes
- Aantal koolhydraten: 7,6 g khd per plakje met rozijnen (3,6 g khd per plakje zonder rozijnen)
Ingrediënten
- 4 eieren
- 300 g amandelmeel (klik)
- 20 g eiwitpoeder (klik)
- 150 g volle kwark
- 50 g erythritol (klik)
- 2 tl vanille-extract (klik)
- 50 g gesmolten roomboter
- 1 afgestreken el kaneel of pumpkinspice kruiden (klik)
- 1/4 tl xanthaangom (klik)
- 1 tl wijnsteenbakpoeder (klik)
- snufje zout
- 50 g rozijnen (koolhydraatbeperkt) of diepvries/vers fruit (koolhydraatarm)
- 200 g marsepein (klik) of spijs
Spijs recept:
- 200 g amandelmeel (klik)
- 2 eieren
- 1 tl amandel-extract (klik)
- beetje citroenrasp
- 30 g erythritol (klik)
Topping:
- gesmolten roomboter
- poedersuikervervanger (klik)
- optioneel: amandelschaafsel
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 160c.
Wel de rozijnen enkele minuten in een bakje met heet water en giet het af.
Meng alle ingrediënten (behalve de marsepein) tot een egaal mengsel en maak een rechthoek (ongeveer 25×10) van het deeg.
Rol de marsepein uit totdat hij over de breedte past van het deeg en leg de marsepein in het midden.
Als je spijs vulling wilt, maak je de spijs door de amandelmeel te mengen met het eiwit, erythritol, amandel extract en een beetje citroenrasp. Maak er een staaf van, net zo groot als de stol.
Leg de spijs in het midden van het deeg, rol het deeg dicht en maak er een stol vorm van.
Bak de stol 30 minuten goudbruin in de oven.
Smeer met een bak kwast gesmolten roomboter over de stol en garneer de stol met poedersuikervervanger.
Notities
Maak het deeg op een vel bakpapier en gebruik het bakpapier om de stol in vorm te brengen.
Sleutelwoorden: Koolhydraatarm, keto, low carb, glutenvrij, kerst, stol, cake, marsepein,
Deel, tag en win!
Deel gezellig je gemaakte recepten uit de kookboeken of website in de Facebookgroep en/of op Instagram en maak elke maand kans op een giftcard ter waarde van €50,- te besteden bij www.oanhswinkeltje.nl
Vergeet mij niet te taggen zodat ik je niet kan missen!
In plaats van rozijnen heb ik bevroren diepvries fruit door het beslag gemengd. Het beslag was heel vloeibaar en moeilijk in vorm te brengen met bakpapier. Wat heb ik verkeerd gedaan? Had ik het fruit eerst moeten ontdooien en droog deppen? Dank je wel voor je antwoord.