Polyolen?

Polyolen en koolhydraatarm eten

Voor velen is het een mysterie wat polyolen nou zijn en hoe dat nou werkt. Moeten we de polyolen nou wel of niet meetellen? Die vraag wordt vaak gesteld en de meningen zijn hierover verdeeld, wat het allemaal nog ingewikkelder maakt. Ik heb dit kort en bondige stukje geschreven om jullie hopelijk wat meer duidelijkheid te geven rondom dit vraagstuk.

Op verpakkingen van bijvoorbeeld Sukrin en staan beduidend veel koolhydraten op het etiket vermeld. Wettelijk gezien moeten deze koolhydraten op het etiket staan, maar deze koolhydraten functioneren niet zoals de koolhydraten bij bijvoorbeeld een zak snoep van Haribo. Alleen de koolhydraten die de bloedsuikers verhogen dien je mee te tellen en noem je netto koolhydraten. De resterende hoeveelheid koolhydraten worden polyolen genoemd en hebben dus niet of nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel.

Er zijn mensen die, net als bij het eten van Griekse yoghurt en baksels waar amandelmeel in is verwerkt, toch uit ketose (klik hier voor meer informatie) raken of stil staan. Helaas reageert ieder lichaam anders en zal de één niets merken bij het nuttigen van deze producten waar een ander er wel wat van merkt.
Het advies is dan ook altijd om met mate deze producten te gebruiken.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!

Liefs Oanh

2 Comments

  1. Helaas reageren polyolen precies hetzelfde als andere koolhydraten op mijn glucosewaarden, waardoor ik geen onderscheid kan maken. Ben eigenlijk benieuwd hoe het komt dat mijn lichaam geen verschil maakt en blijkbaar bij een hele groep anderen wel.

  2. Dat heeft te maken met intensieve en extensieve polyolen. Er zijn wel degelijk polyolen soorten die de bloedsuikerspiegel verhogen. Daarom heb jij dit ook Chris.
    De polyolen als stevia, xylitol en Erythritol doen niks met de bloedsuikerspiegel. Deze kun je dus wél nemen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.