Witlof ovenschotel met kip

In samenwerking met het duurzame familiebedrijf Witlof kwekerij LOF heb ik een prachtige wit- en rood witlof ontvangen waarmee ik een aantal heerlijke recepten heb gemaakt om witlof meer onder de aandacht te brengen! Witlof is namelijk niet alleen heerlijk in gerechten maar kent ook vele gezondheidsvoordelen. Witlof wordt bijvoorbeeld gezien als een natuurlijk medicijn tegen ontstekingen en heeft een antibacteriële en schimmelwerende werking. Het bevat probiotica en zorgt voor een goede spijsvertering, een goede weerstand en dankzij de bitterstoffen geeft het een betere ontgiftende werking van de lever. Ook verbetert witlof de glucosetolerantie. En wist je dat witlof door de tijd heen steeds minder bitter geworden is waardoor de stronk in principe net zo goed te eten is als de rest van de witlof? Genoeg reden om de keuken in te duiken om wat heerlijke witlof gerechten op tafel te toveren dus!

Het eerste recept die ik gemaakt heb met witlof is deze verrukkelijke ovenschotel met kip. Deze ovenschotel is heerlijk romig en lekker mals. Je kunt het van tevoren klaarmaken en in de oven bakken wanneer je klaar bent om aan tafel te gaan. Dat maakt dit gerecht perfect voor de drukkere dagen.

Klik hier voor meer recepten met witlof.

Bekijk mijn kookboeken hier voor meer exclusieve recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Witlof ovenschotel met kip

  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Porties: 2 personen
  • Aantal koolhydraten: 10 g khd per persoon

Ingrediënten

  • 550 g witlof
  • 300 g kippendijen
  • 25 g uien
  • 1 teen knoflook
  • Olie
  • 150 ml slagroom
  • 1/2 bouillonblokje
  • 15 g mosterd
  • Snufje peper
  • Snufje zout
  • Klein takje tijm
  • 20 g geraspte kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 160c.
Verwijder, indien gewenst, het stronkje van de witlof, en snijd het horizontaal in vier stukken.
Blancheer de witlof ongeveer 5 minuten in een pan met water.
Snijd ondertussen de kippendijen in reepjes.
Snijd de ui en knoflook fijn en fruit het met de kippendij in een pan met olie.
Schenk na ongeveer 5 minuten de slagroom bij de kippendijen en voeg het bouillonblokje, mosterd, peper, zout en tijm toe.
Giet de witlof zo goed mogelijk af en verdeel de witlof in een ovenschaal.
Schep het mengsel erover en garneer het met geraspte kaas.
Bak de ovenschotel ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven.


Sleutelwoorden: witlof, ovenschotel, witlof kwekerij, lof, kip, koolhydraatarm,

Heb je mijn ebook Snelle en makkelijke recepten al gezien?

One Comment

  1. Kan dit ook in de slowcooker
    En hoe lang dan eventueel

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.