Deze avond ga ik genieten van deze smakelijk bloemkool gratin! Bloemkool met gekruide roomkaas, gebakken spekjes, champignons met een krokant dakje van geraspte kaas. Het is eenvoudig om klaar te maken en zalig van smaak!
PrintBloemkool Gratin
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Porties: 2
- Aantal koolhydraten: 9 g khd
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool
- 4 champignons
- 125 g spekblokjes
- 200 g mascarpone
- klein scheutje slagroom
- snufje paprikapoeder
- snufje kerrie
- knoflookpoeder
- peper
- chili flakes
- 70 g geraspte kaas
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180c.
Snijd de bloemkool in roosjes en blancheer de bloemkoolroosjes kort in een pan met kokend water.
Snijd vervolgens de champignons in plakjes en bak die samen met de spekblokjes in een pan.
Meng ondertussen mascarpone, slagroom, paprikapoeder, kerrie, knoflookpoeder, chiliflakes en peper.
Doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal, daarbovenop de spekblokjes en champignons.
Giet de mascarpone en slagroom mengsel over de bloemkool en strooi tot slot de geraspte kaas over het geheel.
Bak de gratin 25 minuten goudbruin in de oven.
Sleutelwoorden: Koolhydraatarm, keto, low carb, glutenvrij, bloemkool, gratin, oven, ovenschotel
Bestel mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!
Als je dit recept voor 4 personen wil maken, moet je dan ook de hoeveelheid mascarpone verdubbelen? Dat lijkt mij namelijk zo veel 400 gram.
Hoi Iris,
Je kunt wat minder mascarpone gebruiken als het je teveel lijkt hoor! 🙂
Groetjes Oanh
Het was fantastisch, echt superlekker. Vooral de pittige bite van de flakes. Ik heb wel meer slagroom toegevoegd omdat de mascarpone dik is en ik dit niet kan uitschenken. Heb je nog tips om de mascarpone schenkbaarder te krijgen??
Hoi Danielle,
Wat fijn dat het je heeft gesmaakt! ? Slagroom erbij is een prima oplossing lijkt mij! En anders zou je ipv mascaprone ook nog creme fraiche kunnen gebruiken, dat is wat dunner ☺️
Groetjes Oanh
Ahhh….slim idee…die variatie ga ik een keer maken.. Ben benieuwd!
Groetjes Daniëlle ?
Ja ik benieuwd hoe het dan smaakt! Met kaas lijkt het me nog best lekker ☺️
Groetjes Oanh
Vanavond gemaakt wat was het lekker
heb het gemaakt met creme fraise slagroom verse knoflook kruiden zoals het er staat zou het morgen zo weer eten
Wat fijn Carla! Hartstikke leuk dat het je heeft gesmaakt ?
Misschien een stomme vraag maar hoe kort is kort blancheren? Nog nooit gedaan namelijk…
Wil het recept graf uitproberen maar ben bang dat het mislukt
Blancheren/koken in een pan met kokend water totdat je er met een vork in kunt prikken Sandra! ☺️
Heerlijk gerecht!! Alleen voor 2 personen wel wat weinig. Ik kon het helemaal alleen op. ?
Ook de rest van je gerecht zijn super! Heb vandaag maar alle twee je boeken besteld! ??
Ohh haha! Wat leuk dat je mij boeken heb besteld! Alvast heel veel plezier ermee Laila! 🙂
Groetjes Oanh
Hallo, Ik heb dit recept gemaakt en was heel lekker. Alleen had ik helaas veel vocht onderin de overschotel waarin volgens mij ook het mascarpone mengels is gekomen. Heb je tips op dit te voorkomen? Dan wordt het volgens mij nog lekkerder.
Hoi Els,
Dan heb je misschien iets te lang de bloemkool gekookt. Heel goed afgieten en iets korter koken kan helpen!
Succes!
Groetjes Oanh
Hoe lang in de oven.?
Het staat er gewoon bij hoor Diny! 🙂
In 1 woord zalig!!!!!!! Voor herhaling vatbaar 👍
het was lekker. maar ik had teveel room gebruikt de saus was waterachtig.
de volgende maal een beetje room en het over het gerecht strijken.
weet zeker dat het een geweldig lekker gerecht is.
Ik zou dit graag willen maken maar ik lust helaas geen champignons. Kan ik ze door iets anders vervangen of moet ik ze dan gewoon weglaten? Gr. Sandra
Je kan het gewoon weglaten hoor Sandra! 🙂
Hai, ik heb dit afgelopen week gemaakt, lekker! Ik had er zelf nog wat sperziebonen aan toegevoegd, die ‘moesten op’. Ik vroeg me af, staat dit recept in 1 van je kookboeken? Ik heb al 1 kookboek, maar overweeg om er nog eentje te kopen.
Ben dol op de (meeste) recepten die ik tot nu toe heb gemaakt!
Misschien lees ik er overheen, maar hoe kom jij op 9 khd pp?
Het was heerlijk. Mijn man eet hier niet van dus heb ik morgen of overmorgen
nog een keer zo’n heerlijke maaltijd.
Groetjes Hennie