Home made loempia’s met chilisaus

Er wordt regelmatig gevraagd of het mogelijk is om koolhydraatarme loempia’s te maken. In de gewone loempiavellen zitten al gauw meer dan 50 g khd per 100gram. In deze tofuvellen zitten maar 3 g khd per 100 gram. Dat was zeker de moeite waard om te proberen! Ook heb ik een home made chilisausje gemaakt, heerlijk om de loempia in te dippen.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Home made loempia’s met chilisaus

  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Porties: 8
  • Aantal koolhydraten:

Omschrijving

Geen zin om je eigen chilisaus te maken? Deze koolhydraatarme sweet chilisaus is helemaal koolhydraatarm-proof!


Ingrediënten

  • 2 tofu vellen (te koop bij de aziatische toko. Ook wel bean curd sheets genoemd)
  • 1 kipfilet
  • 1 peen
  • 1/6 kool
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 4 el sojasaus
  • 3 el vissaus
  • peper
  • zout

Chilisaus


Bereidingswijze

Snijd de peen en de witte kool julienne.
Maak kip gehakt van de kipfilet in een foodprocessor en maal daar ook het sjalotje en knoflook bij fijn.
Doe vervolgens lekker veel peper bij en wat zout bij het kipgehakt.
Meng het kip gehakt samen met de julienne gesneden groenten en doe daar de sojasaus en de vissaus bij.

Laat de tofu vellen weken in een schaal met heet water om de vellen flexibel te krijgen.
Knijp daarna voorzichtig het vocht uit de vellen en knip de vellen in 4 stukken.
Leg vervolgens de kip gehakt vulling op een velletje en rol het in een loempia vorm in deze stappen:
1. Verdeel ongeveer 2 el gehakt mengsel aan het begin van het vel over de breedte maar laat de uiteinden ongeveer 2 cm vrij
2. Rol dan het gehakmengsel in het vel en vouw op 1/3 de uiteinden van het vel naar binnen en rol dan verder
Herhaal dit totdat de vellen en het gehaktmengsel op is.

Verwarm dan in een hoge pan een laagje olie.
Als de olie warm genoeg is (zet een stokje in de pan, als het om het stokje heen borrelt is het heet genoeg) doe je voorzichtig de loempia’s in de pan.
Bak het op middelhoog vuur en draai de loempia’s om zodra ze een goudbruin kleurtje hebben gekregen
Als ze klaar zijn haal je ze uit de pan en leg je de loempia’s op een bordje met keukenpapier zodat het vet kan worden opgevangen.

Chilisaus
Snijd de ui, peper en knoflook in stukjes en fruit het in een pannetje met kokosolie.
Doe daar de tomatenpuree bij samen met de poedersuikervervanger en meng alles goed samen.
Doe er de ketchup en water bij maar niet teveel water, het moet niet te waterig worden.
Pureer het grof met de staafmixer en breng heb op smaak met wat citroensap.

 


Sleutelwoorden: Koolhydraatarm, keto, low carb, glutenvrij, loempia, loempia’s, vietnamees, chili, chilisaus,

Bestel mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!

32 Comments

  1. Avatar foto

    Oh heerlijk. Ga gelijk kijken waar ik die tofu vellen kan kopen hier in de buurt. Vroeg mij al af wat jij zou gebruiken als alternatief voor loempiavellen

  2. Avatar foto
    Nolly Kozijn

    dat ziet er heerlijk uit en ga ik zeker snel maken, ik haalde ze elke zaterdag op de markt.

    Ik ben je dankbaar voor dit recept Oan.

    Groeten van Nolly

  3. Avatar foto

    Waar kan ik je boek bestellen. Lukte niet bij Bruna

    Gr. Hanna

  4. Avatar foto

    Jammer dat wij geen Aziatische toko hebben, had het recept graag willen maken!

    • Avatar foto

      Ja misschien kun je ze wel ergens online bestellen? Of een keertje als je een toko tegen komt 🙂

      Groetjes Oanh

  5. Avatar foto

    Ik heb je boek gekocht en al een aantal recepten uitgeprobeerd. Heerlijk allemaal. Ik moet wel even wennen dat je in je recepten geen gewichten gebruikt. Hoeveel is bijvoorbeeld 1 peen en 1/6 kool in gewicht? Morgen regeld mijn zwager de tofu vellen. Hoe lang moet je de loempia ongeveer bakken zodat de kip gaar is? Ik heb nu al zin om er aan te beginnen. Lijkt me weer een super lekker recept. Bedankt ?

    • Avatar foto

      Hoi Anita,

      Ja als ik op mijn website post hou ik het minder consequent bij ? Ik zal er op letten! En ik ben benieuwd wat je van de loempia’s vindt! Ze zijn vers het lekkerst en het knapperigst. Ze worden iets zachter als je ze bewaard 🙂
      En ik zou middelhoog vuur doen zodat je ongeveer 6a7 minuten aan het bakken bent? Snijd er anders 1 door als je het niet zeker weet 🙂

      Groetjes Oanh

      • Avatar foto

        Had 2 soorten tofu vellen. Diepvries en gedroogde. De diepvries vellen zijn super om mee te werken de gedroogde braken in stukjes nadat ze in het water lagen. Nog wat reboeng aan de vulling toegevoegd. Chili saus was er heerlijk bij. Bedankt voor je tips, ze waren heerlijk. Met de complimenten van mijn Indische schoonfamilie ?

  6. Avatar foto
    Betty de Leeuw

    Waar kun je suikervrije ketchup kopen?

  7. Avatar foto

    Ik heb net de loempia’s gemaakt, maar de vellen lijken meer op een omelet. Zou je een foto kunnen posten van de vellen die jij gebeukt? Ik vrees dat ik de verkeerd heb…

  8. Avatar foto
    Laurentina

    ik heb een vraag oanh had jij gedroogde tofuvellen of diepvries?

  9. Avatar foto

    Oanh, in wat voor een olie bak jij? Maakt dat nog wat uit?
    Ik had je een privebericht gestuurd op Facebook ivm chipzaad gebruik en medicatie, ik wist het niet.
    Kun je daar nog even op reageren Oanh?
    Ik heb net je boek besteld bij Bol.com, ik ben fan!

    • Avatar foto

      Hoi Aglaia,

      Ik bak grotendeels in kokosolie 🙂 En dat berichtje is mij ontschoten! Maar als het over medicatie gaat, zou ik toch een dietiste de vraag stellen of chiazaad wordt aangeraden of niet. Ik hoop dat je er uit komt en heel veel plezier met het boek Aglaia!

      Groetjes Oanh

  10. Avatar foto

    Hi Oanh,
    Dank je wel voor dit recept! Zo’n zin in loempia, dat heb ik echt gemist.
    De tofuvellen heb ik inmiddels gevonden, maar het enige dat mij nog tegen houdt is de vissaus….
    Kan ik dit door iets anders vervangen?

    Alvast dank voor je antwoord en natuurlijk voor je heerlijke recepten!

    Groetjes, Lara

  11. Avatar foto

    De link naar de suikervrije ketchup werkt niet meer.

  12. Avatar foto

    Ik heb net alvast de chili saus gemaakt voor bij de courgette bami morgen. Hij smaakt perfect! Dankjewel!

  13. Avatar foto

    Hoi Oanh,

    Ik heb alleen de zachte vellen kunnen kopen. Kan ik dan even goed de loempia’s Maken? En weet je ook of het in de airfryer Kan?

    Groeten,
    Miranda

  14. Avatar foto

    Hey!

    Ik had de loempia’s vandaag gemaakt maar liep tegen paar dingen aan :

    Vulling vond ik best aan zoute kant denk dat aan vissaus ligt klopt dat?
    De gedroogde tofuvellen braken / scheurde constant als ik ze uit water wou halen
    En het werd niet knapperig!

    Zo jammer had zin in loempia:-(
    Heb je tips?

  15. Avatar foto

    Zou dat ook in de airfryer kunnen

  16. Avatar foto

    Tofu Vellen gevonden. Alleen op de verpakking staat dat er veel koolhydraten in zitten. Hoe zit Dat?

  17. Avatar foto

    Vandaag een poging gedaan deze te maken. Maar beste Oahn? Hoe hou jij de loempias dicht tijdens het bakken? Hier liepen de loempias helemaal vol met olie en liepen vervolgens leeg

  18. Avatar foto

    Vandaag loempia’s gemaakt met tofuvellen. Ik deed de verpakking open en moest bijna kokhalzen van de geur. Toch maar de vulling gemaakt in de hoop dat de vieze geur zou weggaan. Niet dus. Ze bakken wel een beetje krokant en zien er lekker uit maar het vel is niet te eten, dan maar de vulling zo gegeten. Jammer van het werk dan beter een keer een echte loempia op cheatday.

  19. Avatar foto

    Kan ik de loempia’s ook invriezen en zo ja, hoe kan ik dat dan het beste doen?

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.