Runder stoofpot!

Gisteren ben ik begonnen met het maken van een stoofpotje. Gezien de prijzen van gas en elektriciteit heb ik gebruik gemaakt van een wonderbag. Ook wel een hooimadam, ecostoof of pannenstoof genoemd. Het is een grote zak waar gerechten energieloos kunnen nakomen en nagaren, klinkt veelbelovend!

 

Het was voor mij de eerste keer, deze manier van koken. Ik heb het stoofpotje gisteravond gebakken in mijn Dutch oven en na 10 minuten bakken gloeiend heet in de pannenstoof gedaan. De volgende ochtend heb ik gekeken en het was zeker weten nagegaard! Alleen was ik nog niet helemaal tevreden en heb ik het proces nog een keer herhaald. Nog 5 minuten op het vuur, alles goed doorgeroerd en nogmaals in de pannenstoof gedaan. Nu is het vlees goed mals gegaard en de groenten lekker beetgaar. Het is naar mijn mening een goed en duurzaam alternatief. Het bespaard zeker energie en gas, alleen zou ik met dit gerecht (wellicht is het bij gerechten zonder stoofvlees wel in 1 keer goed gekookt) na 3 uur in de pannenstoof nagegaard te hebben, het proces nog een keer herhalen.

In de bereidingswijze heb ik omschreven hoe dit gerecht klaargemaakt kan worden met de slowcooker of stoofpan!

Ingrediënten 5 personen

5.5 g khd per portie 

  • 25 g uien
  • 1 teen knoflook
  • 700 g runderriblappen
  • 2 el kokosolie 
  • 150 g peen
  • 100 g champignons
  • 200 g courgette
  • 200 g pompoen
  • 150 g paprika
  • 100 g aubergine
  • 2 laurier blaadjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 5 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 el azijn
  • 15 g tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje
  • 150 ml water

Bereidingswijze:

Snipper het uitje en pers de knoflook fijn. Snijd de runderlappen in grove stukken en braad het samen met de ui en knoflook in een stoofpan met kokosolie. Snijd ondertussen alle groenten in stukken en voeg dit na ongeveer 5 minuten toe, samen met de rest van de ingrediënten. Hussel alles goed door elkaar, breng het aan de kook en draai het vuur zacht. Pruttel het stoofpotje minimaal 3 uur tot het vlees mals is gestoofd. Als je het gerecht in de slowcooker wilt bereiden doe je hetzelfde, en laat je de slowcooker ongeveer 7 uur aan staan op low. 

ps: Let wel op dat je het niet te lang laat staan en dat bacteriën ermee aan de haal gaan. 

Geniet!

Bestel mijn nieuwste boek voor meer exclusieve recepten:

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.