Gisteren ben ik begonnen met het maken van een stoofpotje. Gezien de prijzen van gas en elektriciteit heb ik gebruik gemaakt van een wonderbag. Ook wel een hooimadam, ecostoof of pannenstoof genoemd. Het is een grote zak waar gerechten energieloos kunnen nakomen en nagaren, klinkt veelbelovend!
Het was voor mij de eerste keer, deze manier van koken. Ik heb het stoofpotje gisteravond gebakken in mijn Dutch oven en na 10 minuten bakken gloeiend heet in de pannenstoof gedaan. De volgende ochtend heb ik gekeken en het was zeker weten nagegaard! Alleen was ik nog niet helemaal tevreden en heb ik het proces nog een keer herhaald. Nog 5 minuten op het vuur, alles goed doorgeroerd en nogmaals in de pannenstoof gedaan. Nu is het vlees goed mals gegaard en de groenten lekker beetgaar. Het is naar mijn mening een goed en duurzaam alternatief. Het bespaard zeker energie en gas, alleen zou ik met dit gerecht (wellicht is het bij gerechten zonder stoofvlees wel in 1 keer goed gekookt) na 3 uur in de pannenstoof nagegaard te hebben, het proces nog een keer herhalen.
Klik hier voor meer smakelijke stoof recepten.
Bekijk mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten.
PrintRunder stoofpot!
- Bereidingstijd: 3,5 uur
- Porties: 5
- Aantal koolhydraten: 5.5 g khd per portie
Omschrijving
In de bereidingswijze heb ik omschreven hoe dit gerecht klaargemaakt kan worden met de slowcooker of stoofpan!
Ingrediënten
- 25 g uien
- 1 teen knoflook
- 700 g runderriblappen
- 2 el kokosolie
- 150 g peen
- 100 g champignons
- 200 g courgette
- 200 g pompoen
- 150 g paprika
- 100 g aubergine
- 2 laurier blaadjes
- 1 tl paprikapoeder
- 5 kruidnagels
- 1 steranijs
- 1 el azijn
- 15 g tomatenpuree
- 1 bouillonblokje
- 150 ml water
Bereidingswijze
Snipper het uitje en pers de knoflook fijn. Snijd de runderlappen in grove stukken en braad het samen met de ui en knoflook in een stoofpan met kokosolie. Snijd ondertussen alle groenten in stukken en voeg dit na ongeveer 5 minuten toe, samen met de rest van de ingrediënten. Hussel alles goed door elkaar, breng het aan de kook en draai het vuur zacht. Pruttel het stoofpotje minimaal 3 uur tot het vlees mals is gestoofd. Als je het gerecht in de slowcooker wilt bereiden doe je hetzelfde, en laat je de slowcooker ongeveer 7 uur aan staan op low.
Sleutelwoorden: koolhydraatarm, low carb, stoofpot, hooimadam, keto, slowcooker,
Deel, Tag en win!
Heb je een recept gemaakt uit de kookboeken of website?
Deel je creaties gezellig in de Facebookgroep en/of op Instagram
en maak elke maand kans op een giftcard ter waarde van €50,- te besteden bij www.oanhswinkeltje.nl
Vergeet mij niet te taggen zodat ik je niet kan missen!
Lijkt me een goed alternatief voor veel stroom/ gasverbruik. Waar is zo.n wonderbaarlijke te verkrijgen?