Ik had weer een trek in een ouderwets plakje bloemkoolbrood. Een lekker hartig plakje, waar niet perse iets op hoeft omdat het al lekker genoeg is. Maar een beetje pesto, tomaat of een plakje kaas maakt het helemaal af!
Ik vind het brood lekker naast een salade, een soepje voor de lunch of als diner, of gewoon zo als tussendoortje. Mega handig om van tevoren te maken voor de rest van de (drukke) week!
Klik hier voor meer broodjes recepten.
Bekijk mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!
Print
Bloemkoolbrood!
- Bereidingstijd: 55 minuten
- Porties: 12
- Aantal koolhydraten: 2,5 khd per plakje
Omschrijving
Ik heb deze bakvorm gebruikt!
Ingrediënten
- 500 g bloemkool
- 50 g uien
- 5 eieren
- 15 ml olijfolie
- 175 g amandelmeel (klik)
- 20 g eiwitpoeder (klik)
- 50 g parmezaanse kaas geraspt
- 1 tl oregano/Italiaanse kruiden
- 20 g tomatenpuree
- 3 tl wijnsteenbakpoeder (klik)
- snufje zout
- 3 takken verse basilicum
- Topping: 15 g parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze beetgaar in een pan met kokend water.
Pureer of stamp de bloemkool fijn/knijp zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool met behulp van een theedoek. (anders wordt het brood wat nattig)
Verwarm de oven op 160c.
Snijd de uien in dunne ringen en meng het met de eieren, olijfolie, amandelmeel, eiwitpoeder, parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden, tomatenpuree, wijnsteenbakpoeder en zout. Snijd de basilicum grof en meng het door het mengsel.
Schep het mengsel in de bakvorm, strooi de geraspte kaas erover en bak het bloemkoolbrood 45 minuten in de oven.
Laat het goed afkoelen voordat je het brood uit de bakvorm haalt en snijd het brood in plakjes.
Notities
Probeer voor de variatie eens andere kazen of kruiden toe te voegen, of zongedroogde tomaat!
Sleutelwoorden: Koolhydraatarm, keto, low carb, glutenvrij, bloemkool, broodjes, brood,
Bestel mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!

Is het mogelijk om de bloemkool fijn te maken, zoals voor een pizzabodem, en dan te gebruiken ipv te koken?
Ik zou het wel blancheren nog! Dat zorgt ervoor dat het meer “smeuïg” wordt 🤗
Kan ik ook andere geraspte kaas gebruiken en zou hij ook zonder ui lekker zijn?
Zeker weten! Kan prima 🤗
Super!!! Dankjewel. Heb je een electrische of gasoven? Ik heb een electrische namelijk. Ivm de graden… Ben er eerder de mist mee ingegaan
Elektrisch! 🤗
Yessss thank you… Hij leek nog zo zacht namelijk…
Jaaa als hij zacht is kan je hem altijd langer bakken! 🤗
Kan je het amandelmeel ook vervangen door kokosmeel
Dat ziet er heerlijk uit, ik wil het gauw een keer gaan maken!
Klopt het, dat de gekookte en uitgeknepen bloemkool ook door het mengsel moet worden geroerd? Of moet het als eerste “laag” in de bakvorm?
Nee het moet er inderdaad doorheen! 🤗
Hoe lang kan ik deze brood bewaren?
Kan hij in de vriezer.
I k heb bloemkoolrijst gebruikt. Overgieten met kokend water. 1 minuutje wachten. Afgieten door een fijne zeef. Goed het vocht eruit drukken en klaar! Kan ook met brocollirijst natuurlijk.
Is het mogelijk om het zonder eieren te maken?