Hier is eindelijk weer de wednesday challenge! Het is goed om er weer te zijn en ik vind het ontzettend leuk om al jullie smakelijke verzoekjes weer te lezen op de Facebook blog. Het waren weer een hoop lekkere dingen, en uiteindelijk heb ik gekozen voor de roomvlaai! Ik heb nog een aantal verzoekjes opgeslagen zodat ik die later in de week nog kan maken, dus wees vooral niet getreurd 😉
De vlaai is perfect voor bij feestjes, Pasen, het weekend of andere feestelijke gelegenheden. Hij is leuk om te maken en bovenal smaakt hij heeeeeurlijk!
Klik hier voor meer taart recepten.
Bekijk mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!
PrintKoolhydraatarme roomvlaai!
- Bereidingstijd: 2 uur, 40 minuten
- Porties: 8
- Aantal koolhydraten: 3.5 g khd per punt
Omschrijving
Ik heb deze springvorm gebruikt.
Ingrediënten
Banketbakkersroom:
- 300 ml ongezoete melk (amandelmelk, of andere melk naar keuze)
- 3 eidooiers
- 3 tl vanille-extract (klik)
- 30 g erythritol (klik)
- 10 g arrowroot (of johannesbroodpitmeel)
- 2 gelatineblaadjes
Bodem:
- 200 g amandelmeel (klik)
- 50 g kokosmeel (klik)
- 1/2 tl xanthaangom (klik)
- 2 tl wijnsteenbakpoeder (klik)
- snufje zout
- 15 g erythritol (klik)
- 150 roomboter (in kleine blokjes gesneden)
- 2 eiwitten
Topping:
- frambozen (of ander rood fruit naar keuze)
- verse slagroom
- poedersuikervervanger (klik)
Bereidingswijze
Warm de melk op in een pan.
Meng de eidooiers met de vanille, erythritol en arrowroot.
Giet een beetje hete melk bij het eidooier mengsel en giet vervolgens het gele mengsel bij de melk in de pan en roer tot een stevige massa. (het vergt eventjes geduld)
Schenk de massa in een ovenschaal en leg er vershoudfolie over en zet het ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven op 160c.
Maak ondertussen de bodem door alle ingrediënten te mengen tot een stevig mengsel.
Vet de springvorm in en druk het mengsel aan. Neem ook goed de randjes mee zodat daar straks de room in gegoten kan worden.
Bak de bodem 25 minuten in de oven en laat het afkoelen.
Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
Knijp de gelatineblaadjes uit, en verwarm de gelatineblaadjes in een pannetje met ongeveer 3 el water totdat de blaadjes zijn opgelost.
Haal de banketbakkersroom uit de koelkast, roer de opgeloste gelatineblaadjes door de room en schep de room in de vlaaibodem.
Laat de vlaai minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Garneer de vlaai met vers geklopte slagroom, poedersuikervervanger en eventueel chocolade.
Sleutelwoorden: Koolhydraatarm, keto, low carb, glutenvrij, room, vlaai, roomvlaai, taart, gebak, banketbakkersroom,
Bestel mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!
ik begrijp het niet goed met de khd is het totaal aan cake of per punt?
Het is 3.2 g khd per punt Thea! 🙂
Dank je wel voor de nieuwe Wednesday Challenge! Even een vraag over de baktemperatuur: is dat oo de gewone boven- en onderwarmte-stand of op de hetelucht-stand?
Ik gebruik altijd de hetelucht! 🤗
Zuet er erg lekker uit ,ga ik zeker proberen.
Superleuk! Alvast heel veel plezier en smakelijk 😉
Heeey Oanh,
Vraagje kan ik de gelatineblaadjes vervangen door agar agar?
Zo jaa, heb je voor mij ook de hoeveelheid?
Alvast bedankt.
Mary
Oanh,
De gelatineblaadjes van hoeveel gram zijn die aub
Ik heb gewoon de gelatineblaadjes van dr oetker gebruikt Anne! 🙂
beste Oanh, Wat kan je gebruiken voor alternatief voor xanthaangom?
Ha Oanh,
Wat zou ik kunnen gebruiken ipv gelatine blaadjes? Ik heb dit niet in huis, wel gelatine poeder in zakjes van 6 gram. Is dit vergelijkbaar met 1 gelatineblaadje? of agar agar? Is de werking daarvan hetzelfde?
Ik wil zo graag dit recept een keer maken in het weekend. Lijkt me zalig! 🙂
Groetjes Petra