Ik heb voor deze week deze fantastische empanadas gemaakt. Ze zijn voortreffelijk en onwijs goed gelukt al zeg ik het zelf! Ja kan natuurlijk ook pasteitjes maken met dit recept want dit is een uitstekende basis voor allerlei lekkers! Ik heb gekozen voor een smaakvolle gehaktvulling, maar ik kan mij zo voorstellen dat het met kipgehakt ook heerlijk is. Of op z’n vegetarisch een vulling van tofu en lekkere gekruide groenten.
Ik heb eidooiers in dit recept gebruikt. Van de overgebleven eiwitten kun je bijvoorbeeld deze overheerlijke kokoskoekjes maken!
Klik hier voor meer Mexicaanse gerechten!
Bekijk mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten.
Print
Empanadas!
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Porties: 2
- Aantal koolhydraten: 2.4 g khd per portie
Ingrediënten
- 150 g geraspte mozzarella
- 30 g roomkaas
- 40 g amandelmeel
- 2 eidooiers
- 1/4 tl xanthaangom (klik hier)
- snufje zout
Vulling:
- 10 g uien
- 1 teentje knoflook
- 125 g gehakt
- 2 el kokosolie
- 10 g tomatenpuree
- snufje paprikapoeder
- snufje knoflookpoeder
- snufje Italiaanse kruiden
- snufje peper
- snufje zout
- 1 eidooier
Bereidingswijze
Smelt de geraspte mozzarella met de roomkaas in een pannetje. Meng de gesmolten kaas met de amandelmeel, xanthaangom, zout en de eidooiers tot een deeg. Leg het tussen een vel bakpapier en rol het tot een groot plak van 30cm x 15cm. Leg het plak deeg in de koelkast.
Verwarm de oven op 175c. Maak ondertussen de vulling door de ui en knoflook fijn te snijden. Rul het gehakt samen met de ui en knoflook in een pan met kokosolie. Voeg de tomatenpuree en de rest van de kruiden toe en bak het geheel totdat het gehakt gaar is gebakken. Snijd 2 vierkanten uit het grote plak deeg en verdeel het gehakt over de 2 plakken deeg. Vouw het voorzichtig dicht in de vorm van een driehoek en smeer de eidooier erover. Bak de empanadas 20 minuten goudbruin in de oven.
Sleutelwoorden: koolhydraatarm, keto, low carb, empanada, pastei, pasteitjes
Bestel mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!

Wanneer gaat de xanthaangom er bij? Wat is evt. vervanging hiervan, want ik heb dat niet in huis? Of kan het ook zonder xanthaangom?
Vraagje : wat doet de xanthaangom precies een is dat evt te vervangen met iets anders? En zo niet, waar haal je dat dan?
Mag ik vragen welke mozzarella je heb gebruikt, een bol mozzarella of geraspte mozzarella uit een zakje?
ze zijn zooo lekker.
Ik heb er alleen wat sambal bij gedaan voor wat pit.
Is dit ook te maken zonder kaas omdat ik dat niet eet en lust?
Ik heb ze vanmiddag gemaakt en ze zijn erg lekker! Ik heb eea aangepast: ik heb het deeg iets dunner uitgerold en heb er 6 pasteitjes van kunnen maken! Ik heb er een verkruimeld gekookt ei bij gedaan omdat ik meer vulling nodig had ???? héél klein scheutje kikkoman soja met rode dop ipv zout voor wat meer “bite” . Erg lekker! Vraag 1: kan ik dit invriezen ivm de xantaangom die wordt gebruikt? Vraag 2: zou ik dit ipv bladerdeeg kunnen gebruiken over een ovenschotel, of moet het echt dubbelzijdig gebakken worden? Vraag 3: hoe vouw je ze écht goed dicht zodat er geen vulling uitloopt? En wellicht een tip, we hebben nu alleen eidooiers gebruikt. Misschien kun je bij het recept aangeven wat je met de eiwitten kunt maken zodat er geen verspilling is? Ik had even geen inspiratie meer na een middag koken en heb ze maar in de koelkast gezet. Dikke 10!! ????????
★★★★★
Ohh wat een leuke toevoeging Vera!! Met de eiwitten kun je inderdaad veel lekkers maken. Ik ga dat aan het recept toevoegen, bedankt voor de tip!
Groetjes Oanh