Hertenbiefstuk met knolselderij- pastinaak puree en rode wijnsaus!

Als hoofdgerecht voor de kerst heb ik een heerlijke hertenbiefstuk medium rare gebakken voor bovenop een smaakvolle puree van knolselderij en pastinaak. Voor erbij heb ik gebakken paddenstoelen gemaakt en een smaakvolle rode wijnsaus.

Bij het recept van de knolselderij soep heb ik laten weten dat ik de recepten zo praktisch mogelijk heb geprobeerd te maken. Ik heb dus een dubbele hoeveelheid paddenstoelen gebakken voor bij het voorgerecht en dit hoofdgerecht en een dubbele hoeveelheid knolselderij en pastinaak gekookt voor deze puree. Ideaal!

Bekijk hier het volledige kerstmenu.

Bekijk mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hertenbiefstuk met puree

  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Porties: 4 porties
  • Aantal koolhydraten: 11 g khd per persoon

Omschrijving

Het is ook heerlijk om wat spruitjes, doperwtjes, asperges of worteltjes bij dit gerecht te serveren als side dish!


Ingrediënten

Rode wijnsaus

  • 25 g uien
  • 1 teen knoflook
  • 100 ml runderbouillon
  • 225 ml rode wijn
  • 1 el rode wijn azijn
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • snuf peper

 

  • 4 hertenbiefstuk stukken
  • 50 g uien
  • 1 teen knoflook
  • 400 g knolselderij
  • 200 g pastinaak
  • 1 bouillonblokje
  • 75 ml slagroom
  • water
  • snufje tijm
  • snufje peper
  • snufje zout

Gebakken champignons

  • 50 g uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g paddenstoelen mix
  • boter
  • snuf peper

Bereidingswijze

Maak de rode wijnsaus door de boter te smelten in de pan.
Snipper het uitje, snijd het knoflookteentje fijn en fruit het in een pan met een klontje boter.
Schenk de bouillon en rode wijn en de rode wijnazijn toe en voeg de tijm en het laurierblaadje toe.
Breng de saus aan de kook en laat het verder pruttelen op een laag vuurtje zodat de saus wat indikt.
Snijd de boter in blokjes en roer de boter door de saus met een garde.
Breng het nogmaals aan de kook en draai het vuur weer zachter totdat de saus verder indikt.

Leg de biefstuk minimaal 30 minuten buiten de koelkast.
Snipper het uitje, pers het knoflookteentje fijn en snijd de knolselderij en pastinaak in blokjes.
Fruit het in een pan met een klontje boter en een snufje peper. Schenk na enkele minuten de slagroom en het water bij de blokjes groenten totdat het net onder water staan, voeg het bouillonblokje toe en kook het beetgaar in een pan. Pureer het geheel tot een romige puree en voeg naar smaak een snufje tijm, zout en peper toe.

Smelt 3 el boter in de pan op hoog vuur. Leg de hertenbiefstuk in de pan en bak de biefstuk aan elke kant 1 minuut medium rare. Leg de hertenbiefstuk gewikkeld in aluminiumfolie zodat het kan nagaren. Snijd na enkele minuten de biefstuk in plakjes.

Schep de puree op een bord met daarbovenop de plakjes hertenbiefstuk, gebakken paddenstoelen en rode wijnsaus.


Sleutelwoorden: kerst, hoofdgerecht, biefstuk, hertenbiefstuk, diner, puree,

Bestel mijn nieuwste kookboek hier voor meer exclusieve recepten!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.